МедияНовиниИнтервютаВидеоГалерияПубликации

Планимир Дафинов: Най-талантливите деца трябва да тренират заедно през цялата година

Г-н Дафинов, Вие сте единственият треньор, извел баскетболния ЦСКА до титла през последните 10 години. Разкажете ни повече за "червения" шампионски отбор?

Това са изключително трудолюбиви и амбициазни деца. Щастлив съм, че са сплотени и въпреки, че са с много различни хорактери, всеки един от тях успя да си намери ролята в отбора. Сигурен съм, че тази генерация тепърва ще носи успехи и гордост на ЦСКА.

През новия сезон мъжкият отбор се завръща в професионалния баскетбол, как това ще се отрази на работата в школата?

Това беше едно от нещата, които липсваха на нашия клуб и до някаква степен действаше демотивиращо на децата в ЦСКА. Сега, когато има мъжки професионален отбор с големи амбиции, несъмнено ще им повлияе положително, защото ежедневно ще имат примери пред тях.

Разкажете ни за другото професионално предизвикателство - националния отбор до 14 години?

Освен работата ми в клуба, водя и националния отбор U14, с които ни предстои много силен турнир в Словения, където ще срещнем солидни отбори. От 24 до 28 ще изиграем 5 мача. В една група сме с домакините, Хърватия и Унгария. За тези момчета това ще бъде много сериозен тест за текущото им ниво и ще бъде изключително полезно.

Какво липсва на българските деца, за да се конкурират по-успешно със своите връстници в Европа и да пробият в професионалния спорт?

Смятам, че имаме много талантливи деца, които не отстъпват по качества на другите деца в Европа. Това, което е по-различното и смятам за успешно е, че голяма част от държавите водят централизирана подготовката. Талантливите деца трябва да тренират заедно през цялата година. Да се конкурират ежедневно. Това важи за всички спортове. Имаме такъв пример у нас с художествената гимнастика и стигнаха до олимпийско злато. Мисля, че ако успеем и в баскетбола да въведем този начин на подготовка ще имаме много повече успехи.

Какви цели си поставяте за Вашето професионално развитие в близките години?

Моята най-важна цел, като треньор, е да надграждам уменията си, за да бъда максимално полезен на децата и баскетболното общество. Колкото по-професионален клуб става ЦСКА, толкова по-големи ще бъдат предизвикателствата и пред нас, треньорите в школата. Надявам се да въвлечем още повече децата в тренировъчния процес и да успеем да им осигурим много повече часове баскетбол всяка седмица. С час и половина работа на ден няма да постигнем значими успехи! Трябва много повече!

 Планимир Дафинов: Най-талантливите деца трябва да тренират заедно през цялата година
« Обратно в новините
Дата Отбори Резултат
09.102023 Фаб Фйв ЦСКА II 8682
07.102023 ЦСКА Ямбол 8062
05.102023 ЦСКА II Спортист Своге 9187
05.072023 Черно море Тича U14 ЦСКА U14 6778
04.072023 Миньор 2015 Перник U14 ЦСКА U14 9863
03.072023 ЦСКА U14 Доростол U14 7958
Фен зона
За нашите фенове
Wallpapers
Форум
ЦСКА се завръща
ЦСКА се завръща

Баскетболен клуб ЦСКА набира момчета, родени до 2004 г. включително, и по-малки за сформиране и попълване на отборите си. Селекцията продължава, като се търсят най-вече деца при 8-годишните (2005-06).

Връзка с клуба »
Сдружение ЦСКА Завинаги
Сдружение ЦСКА Завинаги

Сайтът на сдружение "ЦСКА Завинаги"

Терра Лизинг
Терра Лизинг
Баскетболна зала ЦСКА София, бул. „проф. Цветан Лазаров“ 14 местността Къро, София