МедияНовиниИнтервютаВидеоГалерияПубликации

ТЕМА СПОРТ: Възраждането на ЦСКА е на една зала разстояние

Липсваме в първенството, но не искаме да повтаряме грешки от миналото и настоящето на много клубове, категоричен е Роберт Гергов

Хари ЛАТИФЯН

Кога ще се завърне ЦСКА на голямата баскетболна сцена? Това е въпросът, който всички фенове на червените си задават, гледайки все по-ниското ниво на вътрешното първенство и западащите функции на националния отбор. Изминаха точно 7 години, откакто славният армейски клуб бе закрит, под ръководството на гръцкия диджей Стерянопулос. Срамна страница в историята на българския баскетбол изобщо.

Но изглежда скоро тя ще бъде преболедувана. Или поне такива са индикациите, гледайки поетапното възстановяване на ЦСКА. В началото бе залата на „Българска Армия”, втората стъпка бе свързана със съживяването на школата на клуба. Наред е и мъжкия отбор. Неговата поява обаче е свързана със завършването на големия проект. А именно – превръщането на забравената от бога гребна база на „Къро” в модерно, кокетно съоръжение за сумата от 1,5 милиона лева.

Преди 3 месеца президентът на червените Роберт Гергов и Александър Чакмаков се заеха с изграждането на залата и издигането й буквално от нулата. Отвън, промяната не е особено видима. Но влизайки вътре, то ситуацията е коренно различна

Протеклият покрив вече е ремонтиран, от бившите канали няма и помен, ръждясалата дограма е свалена, а индикациите са, че грубата работа ще завърши до лятото.

„Залата няма документация и това ни бави. Подаваме искове и молби по различни институции. Но въпреки това вече доста работа е свършена. Януари бе тежък месец, но през ноември и декември изравнихме. Влизаме в графика. Пусковия срок е около година-година и половина. Оптимисти сме, че до края на 2016-а ще завършим залата. Тя ни е приоритет. Инвестицията е голяма, но паралелно развиваме клуба. Имаме план както за залата, така и за развитието на отбора. Започнахме преди 3 години с един треньор и едно момче. Сега имаме 8 отбора в 6 възрастови групи, като в две имаме по два тима. Това са над 100 картотекирани играчи, като имаме и 7-8 училища с наши треньори и още няколко секции, където са над 150 деца. За 3 години имаме близо 300. Договорът за залата е за 10 години. В този състав, при сегашния министър, наистина има голяма промяна в отношението. Срещаме много голямо разбиране. Подписахме и анекс, с който решихме няколко проблема, които се бяха затлачили най-вече при старата министърка Георгиева. На сайта сме обявили банкова сметка, която е конкретно за залата. Всеки месец има постъпления, на които много разчитаме. Имаме финансирането, възможностите и организацията да завършим залата, като груб строеж. Дарителската сметка разчитаме да ни помогне за оборудването. Лицензиран баскетболен под струва 100 хиляди евро

Баскетболните конструкции и електронното табло са по около 15 хиляди”, разказва с плам Гергов.
Основната идея на бъдещата баскетболна зала, е да стане дом на мъжкия отбор и в нея да се играят европейски мачове. Както на ниво подрастващи, така и за ФИБА Еврокъп. Капацитетът ще бъде за 600 места. „Имаме няколко интересни момчета, които през следващия сезон ще влязат в мъжкия отбор и ще играят в А група. Една-две години на това ниво и след това ще бъдат подсилени, за да се върнем в Лигата. ЦСКА липсва и е нормално да е така, но концепцията ни е, че не искаме да повтаряме грешки от миналото и настоящи на много клубове, не само в баскетбола, но и във футбола. Вземат 5-6 чужденци, но докога? Няма основа. Искаме пирамидално да си развием клуба. Можехме вместо да инвестираме в залата, да направим мъжки отбор, но не виждам полза от подобно избързване. Работим сериозно за основен спонсор, който да ни позволи да направим мъжки отбор. Имаме реални предварителни разговори в тази насока. Когато се случи, ще играем и в НБЛ.

Без база сме на глинени крака

Със сигурност слабият интерес се дължи и на липсата на ЦСКА. Левски ту имат пари, ту няма. Всеки спорт, без дерби, губи от стойността си. За съжаление, спортът е отражение на действителността в страната. Трудно е с финансирането, правят се грешки, имат пари, купят американци и клубът изчезва, както стана и с нас. Ние правим обратното. С надеждата, че от нашата школа ще излязат следващите големи имена. Че ние ще изградим, с нашия труд, следващия Александър Везенков. Работим по-различно от всички клубове. Треньори са ни Йордан Колев, Христо Ценов, Красен Киров и Ахилеас Зикас. Георги Панов, син на легендата Гецата Панов, отговаря за селекцията по училищата. Имаме екип, който да върши работа. Не бързаме и не ги напрягаме с нищо. Не ни е най-важното да побеждаваме, а да създадем играчи”, допълва легендата на ЦСКА.
Баскетболът има нужда от сериозно раздвижване и именно в завръщането на армейците, може да се намери повод за оптимизъм в тази посока. А че феновете на клуба са жадни за мачове и готови да му дадат своята подкрепа, не буди никакво съмнение. Доказателството? Утре в 17:00 часа в „Румен Пейчев” за трета поредна година ще се изиграе благотворителния мач между юношите на ЦСКА и „Сектор Г”. Приходите от билети ще отидат за строежа на новата зала, в която всички се надяват, че животът ще се върне до края на 2016-а.

Дарителска сметка за новата зала на ЦСКА
BG07FINV91501016610925
Първа инвестиционна банка
BIC FINVBGSF
ОБЕДИНЕН БАСКЕТБОЛЕН КЛУБ ЦСКА-СОФИЯ
Основание за превода: Дарение

« Обратно в новините
Дата Отбори Резултат
18.032018 ЦСКА Балкан-2 Ботевград 6355
18.032018 ЦСКА-2 (до 16) Локомотив 93 Сф 7334
11.032018 ЦСКА-1 (до 16) Левски 74 66
11.032018 Черноморец Бургас ЦСКА 7787
11.032018 Академик 17 Сф ЦСКА-2 (до 16) 5243
10.032018 Олимпия ЦСКА-3 (до 12) 5420
Фен зона
За нашите фенове
Wallpapers
Форум
ЦСКА се завръща
ЦСКА се завръща

Баскетболен клуб ЦСКА набира момчета, родени до 2004 г. включително, и по-малки за сформиране и попълване на отборите си. Селекцията продължава, като се търсят най-вече деца при 8-годишните (2005-06).

Връзка с клуба »
Сдружение ЦСКА Завинаги
Сдружение ЦСКА Завинаги

Сайтът на сдружение "ЦСКА Завинаги"

Естествено вкусно!
Естествено вкусно!

Най-големият производеител на птиче месо в България

NET1
NET1

Новини по e-mail

Гр. София, Борисова градина, стадион Българска армия. Баскетболна зала "Румен Пейчев". тел. 09 8885 8884 - Христо Ценов
Тренировки събота и неделя.