МедияНовиниИнтервютаВидеоГалерияПубликации

ТЕМА СПОРТ: Възраждането на ЦСКА е на една зала разстояние

Липсваме в първенството, но не искаме да повтаряме грешки от миналото и настоящето на много клубове, категоричен е Роберт Гергов

Хари ЛАТИФЯН

Кога ще се завърне ЦСКА на голямата баскетболна сцена? Това е въпросът, който всички фенове на червените си задават, гледайки все по-ниското ниво на вътрешното първенство и западащите функции на националния отбор. Изминаха точно 7 години, откакто славният армейски клуб бе закрит, под ръководството на гръцкия диджей Стерянопулос. Срамна страница в историята на българския баскетбол изобщо.

Но изглежда скоро тя ще бъде преболедувана. Или поне такива са индикациите, гледайки поетапното възстановяване на ЦСКА. В началото бе залата на „Българска Армия”, втората стъпка бе свързана със съживяването на школата на клуба. Наред е и мъжкия отбор. Неговата поява обаче е свързана със завършването на големия проект. А именно – превръщането на забравената от бога гребна база на „Къро” в модерно, кокетно съоръжение за сумата от 1,5 милиона лева.

Преди 3 месеца президентът на червените Роберт Гергов и Александър Чакмаков се заеха с изграждането на залата и издигането й буквално от нулата. Отвън, промяната не е особено видима. Но влизайки вътре, то ситуацията е коренно различна

Протеклият покрив вече е ремонтиран, от бившите канали няма и помен, ръждясалата дограма е свалена, а индикациите са, че грубата работа ще завърши до лятото.

„Залата няма документация и това ни бави. Подаваме искове и молби по различни институции. Но въпреки това вече доста работа е свършена. Януари бе тежък месец, но през ноември и декември изравнихме. Влизаме в графика. Пусковия срок е около година-година и половина. Оптимисти сме, че до края на 2016-а ще завършим залата. Тя ни е приоритет. Инвестицията е голяма, но паралелно развиваме клуба. Имаме план както за залата, така и за развитието на отбора. Започнахме преди 3 години с един треньор и едно момче. Сега имаме 8 отбора в 6 възрастови групи, като в две имаме по два тима. Това са над 100 картотекирани играчи, като имаме и 7-8 училища с наши треньори и още няколко секции, където са над 150 деца. За 3 години имаме близо 300. Договорът за залата е за 10 години. В този състав, при сегашния министър, наистина има голяма промяна в отношението. Срещаме много голямо разбиране. Подписахме и анекс, с който решихме няколко проблема, които се бяха затлачили най-вече при старата министърка Георгиева. На сайта сме обявили банкова сметка, която е конкретно за залата. Всеки месец има постъпления, на които много разчитаме. Имаме финансирането, възможностите и организацията да завършим залата, като груб строеж. Дарителската сметка разчитаме да ни помогне за оборудването. Лицензиран баскетболен под струва 100 хиляди евро

Баскетболните конструкции и електронното табло са по около 15 хиляди”, разказва с плам Гергов.
Основната идея на бъдещата баскетболна зала, е да стане дом на мъжкия отбор и в нея да се играят европейски мачове. Както на ниво подрастващи, така и за ФИБА Еврокъп. Капацитетът ще бъде за 600 места. „Имаме няколко интересни момчета, които през следващия сезон ще влязат в мъжкия отбор и ще играят в А група. Една-две години на това ниво и след това ще бъдат подсилени, за да се върнем в Лигата. ЦСКА липсва и е нормално да е така, но концепцията ни е, че не искаме да повтаряме грешки от миналото и настоящи на много клубове, не само в баскетбола, но и във футбола. Вземат 5-6 чужденци, но докога? Няма основа. Искаме пирамидално да си развием клуба. Можехме вместо да инвестираме в залата, да направим мъжки отбор, но не виждам полза от подобно избързване. Работим сериозно за основен спонсор, който да ни позволи да направим мъжки отбор. Имаме реални предварителни разговори в тази насока. Когато се случи, ще играем и в НБЛ.

Без база сме на глинени крака

Със сигурност слабият интерес се дължи и на липсата на ЦСКА. Левски ту имат пари, ту няма. Всеки спорт, без дерби, губи от стойността си. За съжаление, спортът е отражение на действителността в страната. Трудно е с финансирането, правят се грешки, имат пари, купят американци и клубът изчезва, както стана и с нас. Ние правим обратното. С надеждата, че от нашата школа ще излязат следващите големи имена. Че ние ще изградим, с нашия труд, следващия Александър Везенков. Работим по-различно от всички клубове. Треньори са ни Йордан Колев, Христо Ценов, Красен Киров и Ахилеас Зикас. Георги Панов, син на легендата Гецата Панов, отговаря за селекцията по училищата. Имаме екип, който да върши работа. Не бързаме и не ги напрягаме с нищо. Не ни е най-важното да побеждаваме, а да създадем играчи”, допълва легендата на ЦСКА.
Баскетболът има нужда от сериозно раздвижване и именно в завръщането на армейците, може да се намери повод за оптимизъм в тази посока. А че феновете на клуба са жадни за мачове и готови да му дадат своята подкрепа, не буди никакво съмнение. Доказателството? Утре в 17:00 часа в „Румен Пейчев” за трета поредна година ще се изиграе благотворителния мач между юношите на ЦСКА и „Сектор Г”. Приходите от билети ще отидат за строежа на новата зала, в която всички се надяват, че животът ще се върне до края на 2016-а.

Дарителска сметка за новата зала на ЦСКА
BG07FINV91501016610925
Първа инвестиционна банка
BIC FINVBGSF
ОБЕДИНЕН БАСКЕТБОЛЕН КЛУБ ЦСКА-СОФИЯ
Основание за превода: Дарение

« Обратно в новините
Дата Отбори Резултат
09.102023 Фаб Фйв ЦСКА II 8682
07.102023 ЦСКА Ямбол 8062
05.102023 ЦСКА II Спортист Своге 9187
05.072023 Черно море Тича U14 ЦСКА U14 6778
04.072023 Миньор 2015 Перник U14 ЦСКА U14 9863
03.072023 ЦСКА U14 Доростол U14 7958
Фен зона
За нашите фенове
Wallpapers
Форум
ЦСКА се завръща
ЦСКА се завръща

Баскетболен клуб ЦСКА набира момчета, родени до 2004 г. включително, и по-малки за сформиране и попълване на отборите си. Селекцията продължава, като се търсят най-вече деца при 8-годишните (2005-06).

Връзка с клуба »
Терра Лизинг
Терра Лизинг
Баскетболна зала ЦСКА София, бул. „проф. Цветан Лазаров“ 14 местността Къро, София