МедияНовиниИнтервютаВидеоГалерияПубликации

Калоян Колев от ЦСКА към САЩ: Учех се на работна етика от Брандън Йънг

Калоян Колев е роден на 5 април 2007 година. Безспорно бе едно от най-често споменаваните имена в школата на ЦСКА през изминалия сезон. Той се присъедини към отбора на Планимир Дафинов и бързо стана фактор не само в своята възрастова група, но и в Старша възраст. Направи силни мачове в ББЛ и EYBL, където изведе тима ни до място във финалния турнир. Днес започва участието си на Европейското първенство до 16 години в Дивизия Б. Той е сред лидерите на националния тим, който всички очакваме да се класира за Дивизия А!

Как протече подготовката с националния отбор? Възстановен ли си напълно от травмата?

Тренираме много здраво и изиграхме няколко контроли. Бих казал, че отборът ни има голям потенциал, положихме много труд, за да постигнем оптимална форма преди началото на Европейското първенство. Благодарение на физиотерапевта на ЦСКА Явор Касабов успях да се възстановя преди началото на подготвителния лагер в Ямбол, но по време на една от тренировките отново получих контузия на същото място и се наложи да почина няколко дена. В момента съм в добро физическо състояние.

Заради контузията пропусна Републиканското, смяташ ли че ако ЦСКА бе в пълен състав щеше да стигне до финала?

Отборът на ЦСКА до 16 години тази година определено бе способен да се конкурира на най-високо ниво. За жалост не само аз, но и някои от съотборниците ми получихме травми преди заключителната част на сезона. Вярвам, че ако бяхме в пълен състав не само можехме да стигнем до финал, но и да станем шампиони. Не бяхме в пълен състав и във финалите за Купата на България, където останахме втори.

Как оценяваш изминалия сезон? Кой бе любимият ти момент?

През изминалия сезон научих изключително много от всички треньори, с които имах възможността да работя в ЦСКА, взех участие в много турнири и дори имах шанса да тренирам с мъжкия отбор. Всичко това ми помогна да се развия като баскетболист. Имаше много хубави моменти, но завинаги ще помня как момчетата ме приеха като един от тях още от самото начало и ме накараха да се почувствам като част от отбора.

Защо избра ЦСКА през миналото лято? Доволен ли си от собственото си развитие в "червения" отбор?

Решението да се преместя в ЦСКА не беше лесно, но не съм съжалил за избора, който направих нито за секунда. Смятам, че се развих много през този сезон и искам да благодаря на ръководството на клуба за всичките възможности, които ми бяха предоставени.

Известно време тренира с мъжкия отбор, кое ти направи най-голямо впечатление там? От кого научи най-много?

За мен беше голямо удоволствие да тренирам и с мъжкия отбор. Научих много и видях отблизо какво представлява професионалният баскетбол. Всички искаха да ми помогнат с каквото могат, но със сигурност се опитвах най-вече да подражавам на Брандън Йънг. От него се научих не само на баскетболни движения, но и на работна етика. Често оставах след тренировка да му подавам докато стреля и това ми даде още повече мотивация също да работя допълнително.

Към теб има много предложения от чужбина. Къде ще продължиш кариерата си през следващия сезон?

През следващия сезон ще продължа кариерата си в САЩ - гимназия “VES”. Определено не ми е лесно да напусна ЦСКА след всичко, което ми се случи в рамките на изминалия сезон, но това което наклони везните в полза на американското училище са условията и възможността едновременно да тренирам и да уча на високо ниво. По този начин ще увелича максимално шансовете си след няколко години да играя в престижната Първа дивизия на NCAA.

Във VES ще мога да тренирам по два или дори три пъти на ден в условия, каквито все още няма в България. По този начин ще мога да продължа да се развивам без да оставям образованието на заден план. Освен това там има и много по-голям шанс да бъда забелязан и привлечен към някой колежански отбор. През годините VES са развили много играчи, някои, от които са играли в престижни университети и са стигнали професионално ниво. Главният треньор на отбора е европеец, печелил както множество турнири, така и индивидуални признания през 19-те си години стаж. VES се състезава във “VIC” - най-конкурентната конференция в щата. През последния сезон отборът е изиграл над 30 мача срещу някои от най-силните отбори в САЩ

Какво би посъветвал децата, които тепърва започват пътя си в баскетбола?

Пожелавам на всяко едно дете, което тепърва започна да тренира, да се влюби в баскетбола по същия начин, по който аз го направих още като дете. Именно тази любов към играта те мотивира да преминеш през всички трудности и да останеш фокусиран върху своите цели. В последните години интересът на децата към баскетбола нарастна много, което много ме радва. Смятам, че в България има все повече и повече добри треньори и се надявам, че българският баскетбол има светло бъдеще.

Калоян Колев от ЦСКА към САЩ: Учех се на работна етика от Брандън Йънг
Калоян Колев от ЦСКА към САЩ: Учех се на работна етика от Брандън Йънг
Калоян Колев от ЦСКА към САЩ: Учех се на работна етика от Брандън Йънг
Калоян Колев от ЦСКА към САЩ: Учех се на работна етика от Брандън Йънг
Калоян Колев от ЦСКА към САЩ: Учех се на работна етика от Брандън Йънг
Калоян Колев от ЦСКА към САЩ: Учех се на работна етика от Брандън Йънг
« Обратно в новините
Дата Отбори Резултат
09.102023 Фаб Фйв ЦСКА II 8682
07.102023 ЦСКА Ямбол 8062
05.102023 ЦСКА II Спортист Своге 9187
05.072023 Черно море Тича U14 ЦСКА U14 6778
04.072023 Миньор 2015 Перник U14 ЦСКА U14 9863
03.072023 ЦСКА U14 Доростол U14 7958
Фен зона
За нашите фенове
Wallpapers
Форум
ЦСКА се завръща
ЦСКА се завръща

Баскетболен клуб ЦСКА набира момчета, родени до 2004 г. включително, и по-малки за сформиране и попълване на отборите си. Селекцията продължава, като се търсят най-вече деца при 8-годишните (2005-06).

Връзка с клуба »
Сдружение ЦСКА Завинаги
Сдружение ЦСКА Завинаги

Сайтът на сдружение "ЦСКА Завинаги"

Терра Лизинг
Терра Лизинг
Баскетболна зала ЦСКА София, бул. „проф. Цветан Лазаров“ 14 местността Къро, София