МедияНовиниИнтервютаВидеоГалерияПубликации

Данчо Колев: Важното е да положим основа в ЦСКА

От новия сезон Йордан Колев ще започне работа в школата на ЦСКА. За последно той бе в тази на Лукойл Академик, но в последната година не се занимаваше с нито един клуб. Той обаче помагаше на Любо Минчев с младежкия национален отбор, като е и в щаба му за Европейското първенство. BGbasket.com говори с Колев, който разказа как се е стигнало до това да работи за ЦСКА и какви ще са неговите цели:

"Роберт Гергов ме потърси. Беше разбрал, че съм без договор и свободен и ми се обади, като ме помоли да не избързвам да не приемам никакви други предложения, докато не чуя тяхното. Изслушах ги и приех. Не ми беше много трудно да го направя и да се съглася да работя.

Това, което те имаха като идея е за деца, които преди това са работили с Христо Ценов в школата на Лукойл Академик и след прехвърлянето й в Правец дефакто през последната години са разпръснати по други отбори. Общо взето те ще съставляват гръбнака на този отбор, с който ще започна работа. Това идва да покаже, че Христо Ценов е работил доста добре с тези деца и в тях е останало някакво уважение към него и сега, след като са разбрали за този вариант са се обадили и са откликнали, което значи, че те хранят симпатии и добри чувства към Христо. На срещата с техните родители им беше казано, че аз ще бъда треньора, а сега след завършването на сезона, те тренират с Ценов.

Видях се с момчетата, които са 8 на брой, плюс едно девето, което е контузено. Надявам се да са готови и да се получи отбор, който да бъде в добър вид за работа. Първите ми впечатления са, че се стараха доста, но за съжаление повечето от тях през сезона не са имали сериозна тренировъчна дейност, а да не говорим за състезателна и е явно, че са изостанали. Това все пак ще е някакво начало. Ясно е, че всяко начало е трудно, всяко начало е някакво предизвикателство и ще възникнат някакви проблеми в процеса на работа. Казали сме на ръководството, в лицето на Роберт Гергов, че важното е да положим основа. За резултати и реално произвеждане на състезатели можем да говорим след година и половина - две, като мине някакъв период, в който те се готвят според изискванията и ще може да се оцени реално техният потенциал. Ще търсим и други състезатели за привличане, включително и високо ръстови.

Не мога да бъда скромен и да не кажа, че съм имал голям късмет и големи възможности досега първо като състезател да работя с най-добрите треньори в България, а след това и аз самият като треньор имах възможността, късмета, шанса и щастието да се уча от много добри специалисти. Мога да кажа, че имам доста знания и доста опит натрупан през годините и една от задачите на треньорите, да не кажа основна наравно с това да възпитаваме децата и да им даваме добро баскетболно образования, тези знания, които по един или друг начин сме успели да придобием, да можем да ги предаваме на други колеги. За съжаление в България много малко хора искат да се захващат с треньорство поради фактът, че не е толкова добре платена тази работа и няма много голяма перспектива в нея. Аз ще бъда щастлив ако на някой колега, освен на Христо Ценов, тъй като доколкото зная с мен ще работи още един треньор, който сам е изявил желание да дойде и да се учи. Ще се радвам ако мога да бъда полезен и ако мога да предам нещо като знания и опит на някой друг колега.

В случая моето място не е толкова важно, колкото е важно мястото на ЦСКА. Това, че клубът отново се завърна на баскетболния терен е най-важното. Аз желая на ЦСКА най-вече да се развива като клуб, да върви напред и да успее в амбициозните проекти, които ръководството има. Аз лично ще дам всичките си сили, всичките си знания и опит, за да мога да бъда полезен в цялата система на работа. Досега в работата си като треньор винаги съм давал всичко от себе си, а какво ще се получи зависи освен от добрите намерения на мен и на ръководството, до голяма степен и от материала, който ще попадне до мен и до колко ще можем да го моделирами е развием и до колко този проект ЦСКА намери нужното финансово покритие. Едни добри намерения без финансово покритие рано или късно могат да доведат до някакви проблеми. Относно работа и влагане на усилия от моя страна ще го има, така че за мен всичко зависи от това до колко нещата в по-дългосрочен план ще бъдат добри за ЦСКА. Аз гледам първите два-три месеца как ще се сработим с децата, как ще ме приемат и т.н., а след това вече ще мога по-ясно и по-точно да мисля за следващите цели."

« Обратно в новините
Дата Отбори Резултат
09.102023 Фаб Фйв ЦСКА II 8682
07.102023 ЦСКА Ямбол 8062
05.102023 ЦСКА II Спортист Своге 9187
05.072023 Черно море Тича U14 ЦСКА U14 6778
04.072023 Миньор 2015 Перник U14 ЦСКА U14 9863
03.072023 ЦСКА U14 Доростол U14 7958
Фен зона
За нашите фенове
Wallpapers
Форум
ЦСКА се завръща
ЦСКА се завръща

Баскетболен клуб ЦСКА набира момчета, родени до 2004 г. включително, и по-малки за сформиране и попълване на отборите си. Селекцията продължава, като се търсят най-вече деца при 8-годишните (2005-06).

Връзка с клуба »
Сдружение ЦСКА Завинаги
Сдружение ЦСКА Завинаги

Сайтът на сдружение "ЦСКА Завинаги"

Терра Лизинг
Терра Лизинг
Баскетболна зала ЦСКА София, бул. „проф. Цветан Лазаров“ 14 местността Къро, София