МедияНовиниИнтервютаВидеоГалерияПубликации

Вечното баскетболно дерби ЦСКА - Левски отново е на мода - ПАУН ЦОНЕВ

Паун Цонев е бивш член на УС на БК ЦСКА, УС на ФК ЦСКА, УС на БФБ, бивш Заместник-генерален директор и член на УС на БНТ. И настоящ фен на баскетбола и

преди всичко на възродения ЦСКА. Той сподели с нас мислите и емоциите си преди вечното дерби днес!

За дълги години интелигентната баскетболна публика загуби легендарните по своята спортна емоция, красота и драматизъм баскетболни дербита между ЦСКА и Левски. За разлика от футбола, където топ отборът от европейска величина на ЦСКА в големи периоди доминираше значително над Левски, то в баскетбола синьо- червеното съперничество беше по изравнено, което го правеше още по непредсказуемо и интересно.

Често около мачовете се развиваше особен вид психоза. За тези истински баскетболни фиести се говореше една седмица преди и една седмица след тях. Защото в тях избухваше таланта на емблематични баскетболисти като Петко Маринов, Румен Пейчев, Милко Арабаджйски, Атанас Голомеев, Георги Младенов, Илия Евтимов, Росен Барчовски, Тошко Богданов, Коста Илиев.

И всичко това изчезна изведнъж в мътния водовъртеж на прехода. Случи се немислимото – баскетболният ЦСКА фалира и бе заличен за цели 13 години от спортната карта на България.

Един от хората, който никога не се примири с този абсурд беше Александър Чакмаков. Същият с който на младини обикаляхме България със славния армейски баскетболен тим, омагьосани от магията му. Сашо Чакмаков, заедно с други приятели с горещи "червени" сърца, стъпка по стъпка започна операцията по Възкресението. Първо реновира легендарната баскетболна зала на "Армията", после от пълните руини изгради сегашната зала на клуба. Това помогна на Роберт Гергов да възстановена школата, от която започнаха да избуяват младите таланти. В резултат на тази апостолска дейност и пивличането на новия генерален спонсор, тази година ЦСКА отново е фактор в баскетболният ни шампионат.

И ето, че след толкова години безвремие отново сме пред червено-синьото баскетболно дерби! Хората от моето поколение помним сърцераздирателни сблъсъци между "червени" и "сини". Феноменалният изстрел от тройката в последната секунда и незабравимия Румен Пейчев, носещ поредната "армейска" титла.

Дано тази вечер в зала "Универсиада" ЦСКА и Левски отново със страст и талант ни върнат към тези светли спомени. И да създадат спортна митология за едно ново поколение любители на баскетбола в София.

Вечното баскетболно дерби ЦСКА - Левски отново е на мода - ПАУН ЦОНЕВ
Вечното баскетболно дерби ЦСКА - Левски отново е на мода - ПАУН ЦОНЕВ
« Обратно в новините
Дата Отбори Резултат
19.032023 ЦСКА U12 Славия U12 4536
18.032023 ЦСКА U15 Миньор 2015 Пк U15 7449
18.032023 ЦСКА U15 БУБА U15 9567
17.032023 Микс ЦСКА II 7787
15.032023 Балкан ЦСКА 7181
13.032023 ЦСКА U19 Левски U19 10699
Фен зона
За нашите фенове
Wallpapers
Форум
ЦСКА се завръща
ЦСКА се завръща

Баскетболен клуб ЦСКА набира момчета, родени до 2004 г. включително, и по-малки за сформиране и попълване на отборите си. Селекцията продължава, като се търсят най-вече деца при 8-годишните (2005-06).

Връзка с клуба »
Сдружение ЦСКА Завинаги
Сдружение ЦСКА Завинаги

Сайтът на сдружение "ЦСКА Завинаги"

Терра Лизинг
Терра Лизинг
Баскетболна зала ЦСКА София, бул. „проф. Цветан Лазаров“ 14 местността Къро, София