МедияНовиниИнтервютаВидеоГалерияПубликации

БК ЦСКА създава отбор за хора в инвалидни колички

Баскетболният отбор на ЦСКА поема 8 от най-добрите състезатели на София-Балкан, първият отбор по баскетбол за хора в инвалидни колички в България. Трансферът е първа стъпка от стратегията на основателите на София-Балкан за популяризиране на играта сред хората в инвалидни колички и превръщането й в масов спорт.

“Баскетболният клуб София-Балкан е създаден преди 8 години като програма на Ротари клуб София-Балкан. По онова време България беше единствената европейска държава без подобен спорт за хора в инвалидни колички. Ние взаимствахме идеи от наши приятели от Сърбия и с помощта на много хора и организации успяхме да създадем БК София-Балкан като социален проект“, казва Владислав Симов, Президент на БК София-Балкан.

„Към настоящият момент в отбора има 24 състезатели. ЦСКА създава четвъртия по ред отбор в България. Разделяме се с осемте си най-добри състезатели, защото вярваме, че пътят към популяризирането на спорта минава през това всеки професионален баскетболен клуб да създаде в портфолиото си и отбор за хора в инвалидни колички. Ние продължваме да развиваме социалната си дейност редом с развитето на спортното майсторство на играчите. Очакваме и други професионални клубове да се обърнат към нас с инициятива за създаване на нови отбори.”

Президентът на ЦСКА Роберт Гергов обяви, че за старши треньор на отбора е поканен Владимир Искров - един от най-опитните млади треньори в България. ЦСКА навлиза в това подразделение на баскетбола с амбиции за шампионска титла и вече планира международни изяви за отбора.

В последен етап на строителство е новата модерна зала за баскетбол, която ЦСКА подготвя и която е изцяло адаптирана за нуждите на новите си играчи.

На 12 и 13 май във Варна ще се проведе първи кръг от националния шампионат по баскетбол, където отборите на ЦСКА, София-Балкан, Варна и Бургас ще премерят сили.

За баскетболен клуб за хора в инвалидни колички София-Балкан:

Баскетболен клуб за хора в инвалидни колички София-Балкан е създаден през 2007 година от Ротаракт клуб и Ротари клуб София – Балкан с подкрепата на Българската федерация по баскетбол и Национална спортна академия. БК София–Балкан е сдружение с нестопанска цел, чиято дейност е ориентирана към осигуряване необходимите специализирани инвалидни колички, треньори, подходяща зала, медицински специалисти, както и всички други условия за развитието на отбора като: организиране на спортни срещи с други отбори, участие в и организация на международни турнири и семинари. Целта е популяризиране и развиване на спорта в България, както и създаване и национален отбор за Параолимпийските игри.

БК ЦСКА създава отбор за хора в инвалидни колички
« Обратно в новините
Дата Отбори Резултат
05.022023 ЦСКА U19 Рилски спортист U19 9594
04.022023 Черноморец Бургас ЦСКА 10084
04.022023 ЦСКА U16 Рилски спортист U16 8940
04.022023 ЦСКА U14 Рилски спортист U14 10242
01.022023 Левски 2022 ЦСКА II 103105
30.012023 ЦСКА Берое 9668
Фен зона
За нашите фенове
Wallpapers
Форум
ЦСКА се завръща
ЦСКА се завръща

Баскетболен клуб ЦСКА набира момчета, родени до 2004 г. включително, и по-малки за сформиране и попълване на отборите си. Селекцията продължава, като се търсят най-вече деца при 8-годишните (2005-06).

Връзка с клуба »
Сдружение ЦСКА Завинаги
Сдружение ЦСКА Завинаги

Сайтът на сдружение "ЦСКА Завинаги"

Терра Лизинг
Терра Лизинг
Баскетболна зала ЦСКА София, бул. „проф. Цветан Лазаров“ 14 местността Къро, София