МедияНовиниИнтервютаВидеоГалерияПубликации

Чакмаков пред ''24 часа'': БК ЦСКА направи много само за 3 години

Членът на УС на баскетболния клуб на ЦСКА Александър Чакмаков даде обширно интервю за вестник „24 часа”, в което говори за проекта по изграждане на новата зала в местността „Къро” на 4-ти километър. Ето част от неговото изказване пред столичния ежедневник:

- Как върви строежът на новата баскетболна зала?

- Започнахме преди около месец. В момента се работи с доста бързи темпове. Най-важното, което се направи, бе да се оправи покривът на залата. Това е конструкция от средата на 80-те години на миналия век. Тогава тази зала е била стационарен гребен канал за закрити тренировки и така е била оборудвана. Правена е от Строителни войски, изцяло с бетонни конструкции. Хората си спомнят, че така се строеше тогава. Така или иначе си е един много добър комплекс, който бе в доста окаяно конструктивно състояние. Заради това първо трябваше да се спрат течовете. И концентрирахме усилията върху покрива. Това е доста голям проект, около 1500 квадрата, или декар и половина. Вече всичко е изчистено, поправено, сложени са три вида изолации, замазки, сега се правят водосточни тръби. Паралелно с това ниската част, където ще са съблекалните, всички преградни стени са бутнати. Тази част беше поддала и първо трябваше да се укрепи. И се чака изливане на плочи и фундаменти. С което ще завърши най-грубият етап. Прави се канализация. Махната е окачената фасада и се прави търг за префасадиране и остъкляване.

- Защо се забави толкова този проект?

- Първоначалният договор бе направен по времето на министър Петър Стойчев. Много дълго време по една или друга причина така и не получихме необходимите документи, за да се извади виза за проектиране, да се направи съгласуване на проекта с всички инстанции. Оказа се, че има и скрити конструктивни проблеми. Заради това поискахме с писмо да се проверят отново документите и допълнителната инвестиция ще ни бъде призната за разход. И да се приспадне от наема. Въпреки липсата на документи и това писмо, ние си получавахме фактури за наем. И всичко отиде в задънена улица. Защото и баскетболният клуб, и сдружението “ЦСКА завинаги” са в обществена полза. И трябваше да се изчисти всичко, за да се намери инвеститор. Не знам защо се получи така. Сигурно е имало натиск или пък не са го виждали като приоритет. Аз искам да се следват законите, процедурите и няма да изляза от този път. Чест прави на сегашния екип на министър Красен Кралев, че на секундата, в която се запозна с реалното състояние, се взеха мерки и го решихме. В цивилизован и конструктивен диалог. Подписахме нов договор, с нови срокове, отпаднаха тези генерирани по изкуствен начин дългове и започнахме работа. Два пъти комисия се събра, установи фактите такива, каквито са. До края на годината ще отчетем първия етап документално, както направи сдружението и с терените на стадион “Българска армия”. Сега това ще направи и баскетболният клуб. За да завършим всичко по договора.

- На колко е разчетена цялата инвестиция?

- Първоначално бе планирана за около 600 000 лева. Сега ще отиде на около 1 милион, според последните данни. Амбицията ни е до 1 септември догодина всичко да е готово.

- За какво ти е на баир зала по баскетбол?

- Има две причини. Едната е любовта ми към ЦСКА, втората е любовта ми към баскетбола. За никого не е тайна, че аз многократно съм се занимавал с баскетболния отбор на ЦСКА. Той бе докаран от хора, подобни на тези, които бяха във футбола, до изчезване. Не беше в окръжна група или където и да е. Просто го нямаше на картата. Клуб, който е бил многократен шампион, играел е 1/2-финал в евротурнирите. Кой е дал големи баскетболисти като Косьо Тотев, Цвятко Барчовски, Румен Пейчев, Петко Маринов, Коста Илиев, Георги Глушков, Иван Ценов, Любо Амиорков. Да спра дотук, че ще пропусна някого и след това ще ми се обидят. Защото са много. Това са легенди, големи характери. Това е втори спорт в световен мащаб, ако махнем Америка, където е №1. И заради това реших да помогна на Роберт Гергов да възстановим клуба. И той се развива с доста динамични темпове. Залата на “Българска армия” отесня. Не е достатъчна за интереса и възможностите на клуба да се развива. И бе необходима втора база.

- Какво толкова се е развил, след като още го няма на картата?

- Може би широката публика да не знае, но само за три години ние направихме много. Имаме пълни отбори във всички юношески възрасти. С треньори, с подготовка сериозна. И този труд, който те дават, показва и резултати. ЦСКА е равностоен на водещите отбори в България. Тази година бихме “Левски” при 14-годишните, бихме “Буба”. И това е отбор, който го нямаше преди 3 години. Плюс това сме в 17 училища, където имаме групи за селектиране на играчи. Вече имаме и двама-трима национали, което е голям успех. И догодина ще участваме на второ ниво при мъжете. Отборът ни ще бъде от старшата ни възраст. Плюс това ремонтирахме една част от етажа в спортното училище, и то много сериозно. Имаме и пансион, предлагаме и обучение на децата. Някои от тях са в математическата гимназия. И според мен темповете ни на развитие са доста прилични.

- По твоите думи излиза, че държавата на едно ЦСКА пречи, на друго - не.

- Това е въпрос на сериозност и подход. Моята лична концепция е да отидеш открито, да отидеш с възможностите си. Защото аз съзнавам, че няма как да стана шампион при мъжете и след това да започне потопът. Имам възможност да възстановя този клуб и да направя тази база за следващите 3 години. Правим дарителска кампания, показваме на хората и сме честни с тях. Влизат в сайта, виждат залата, виждат снимките.

Чакмаков пред ''24 часа'':  БК ЦСКА направи много само за 3 години
« Обратно в интервютата
Дата Отбори Резултат
09.102023 Фаб Фйв ЦСКА II 8682
07.102023 ЦСКА Ямбол 8062
05.102023 ЦСКА II Спортист Своге 9187
05.072023 Черно море Тича U14 ЦСКА U14 6778
04.072023 Миньор 2015 Перник U14 ЦСКА U14 9863
03.072023 ЦСКА U14 Доростол U14 7958
Фен зона
За нашите фенове
Wallpapers
Форум
ЦСКА се завръща
ЦСКА се завръща

Баскетболен клуб ЦСКА набира момчета, родени до 2004 г. включително, и по-малки за сформиране и попълване на отборите си. Селекцията продължава, като се търсят най-вече деца при 8-годишните (2005-06).

Връзка с клуба »
Баскетболна зала ЦСКА София, бул. „проф. Цветан Лазаров“ 14 местността Къро, София