МедияНовиниИнтервютаВидеоГалерияПубликации

Теди Буков: Децата трябва да се научат да поемат по-голяма отговорност

ЦСКА U16 завърши участието си на турнира от Европейската младежка баскетболна лига (ЕМБЛ) в Тенерифе (Испания) с четири загуби. „Червените“ се включиха в надпреварата по покана на организаторите на мястото на отказалия се Младост Земун, а въпреки пораженията, старши треньорът на тима Теди Буков е категоричен, че двубоите са били от полза за неговия тим. Пред BGbasket.com наставникът разказа повече за престоя на отбора на испанска земя.

„Турнирът беше много полезен за нас, тъй като имаме възможността да бъдем пет дни в изолирана среда и да чистим грешките си чрез видео, разговори, тренировки. Децата бяха изключително щастливи от възможността да пътуват до Испания и да играят мачове срещу силни отбори. По-малките и неопитни момчета в отбора подобриха разбирането си за всички фази на играта“, заяви Буков.

„Технически, с риск да прозвучи парадоксално, бяхме най-добрият отбор. Имаме играчи като Александър Александров, който играе еднакво добре и по периметъра и близо до правоъгълника. Може би най-добрият риализатор в турнира, въпреки че за съжаление нямаше статистика на някои мачове. Владимир Нанкински натрупа много тренировъчни часове и разнообразни умения, вече е опасен от много позиции на игрището. Мартин Русев физически е много силен“, добави той.

Наставникът обаче не подмина и проблемите, пред които е бил изправен отборът. „През лятото ни напуснаха двама много важни играчи, в които инвестирахме страхотни усилия (Кръстомир Михов и Даниел Георгиев). В края на миналия сезон индивидуалният им прогрес беше изключителен. Изиграха 55 мача, което е нечувано за подрастващите в България. За съжаление беше съсипан труд, полаган с години“, започна Буков.

„Всички отбори имаха играчи с огромни габарити на много позиции, а ние отстъпвахме в повечето индивидуални физически съревнования, като изключим изброените по-горе трима играчи“, допълни той.

„Играчите, които споменах, напредват индивидуално всеки ден, но все още не могат да поемат лидерските си функции и да контролират играта и съотборниците си. Съответно взимаме много нерезонни шутове и правим непредизвикани грешки“, каза още той.

Теди Буков коментира и конкуренцията на турнира: „Нивото на другите отбори е средно европейско, но се вижда, че всички клубове инвестират в селекция и много мачове. Технически не ни превъзхождат, но скоростта и агресията, съчетана с големия ръст, дава огромно предимство. Отборът на Байерн има впечатляваща организация, фокусирана върху многостранното развитие на всички играчи, въпреки риска от загуба. Това е философия, която се опитваме да изповядваме с треньорите в ЦСКА.“

Той сподели и мнението си за условията, които са предоставили домакините. „Организацията на турнира беше добра, като изключим леки технически проблеми в залата. От нищо не можем да се оплачем. Атмосферата е много по-позитивна от България. Има музика, статистика, видео, награди, представяне, което дава много различна настройка в главата на децата. Пожелавам си децата да се научат да поемат по-голяма отговорност и да инвестират време в развитието си, не само като играчи, но и като хора“, завърши треньорът на армейците.

« Обратно в интервютата
Дата Отбори Резултат
09.102023 Фаб Фйв ЦСКА II 8682
07.102023 ЦСКА Ямбол 8062
05.102023 ЦСКА II Спортист Своге 9187
05.072023 Черно море Тича U14 ЦСКА U14 6778
04.072023 Миньор 2015 Перник U14 ЦСКА U14 9863
03.072023 ЦСКА U14 Доростол U14 7958
Фен зона
За нашите фенове
Wallpapers
Форум
ЦСКА се завръща
ЦСКА се завръща

Баскетболен клуб ЦСКА набира момчета, родени до 2004 г. включително, и по-малки за сформиране и попълване на отборите си. Селекцията продължава, като се търсят най-вече деца при 8-годишните (2005-06).

Връзка с клуба »
Баскетболна зала ЦСКА София, бул. „проф. Цветан Лазаров“ 14 местността Къро, София