МедияНовиниИнтервютаВидеоГалерияПубликации

Роберт Гергов: В ЦСКА всички сме доброволци

Роберт Гергов е едно от големите имена в българския баскетбол от 90-те. Многократен шампион и носител на купата на България с ЦСКА. Дългогодишен национал. След като прекрати кариерата си, дълго време стоеше встрани от шумотевицата в спорта. Отскоро името му отново се спряга, вече като президент на новоучредения баскетболен клуб на "армейците". Той присъства на традиционния турнир "Веселин Темков", където с интерес наблюдава младите таланти.

- Баскетбол в ЦСКА нямаше в продължение на почти 4 години. За 45 дни вдигнахте на крака не само клуба, но ремонтирахте из основи залата и я напълнихте с деца. Как е възможно?

- Със сърце. С нищо друго. Не става само с пари, ако душата ти е празна. Сега вървя и не мога да си намеря място от радост. Само като гледам колко щастливи са децата и направо летя от удоволствие. Смисълът на това, което правим е в техните очи, в техните малки душички. Те още не разбират нищо. Не знаят правилата, но им се играе. Приятно им е. Залата е именно за тях. Да им е чисто, топло, уютно. Да бъде техен дом. Реакцията на хората ме вдъхновява. Не ме питайте за средства, не желая да коментирам колко ни струва. Не това е важното. В ЦСКА аз съм просто доброволец, всички сме доброволци.

- Кога поставихте началото и защо чакахте толкова дълго време?

- Идеята да реализираме този проект съществува от години. Както всичко в този живот, не му бе дошло времето. Лятото регистрихме клуба и ни приеха за член на федерацията. Есента се преборихме за едно място на 4-ти км, на което да построим чисто нова зала. Тогава и през ум не ни минаваше, че можем да получим залата на ст. „Българска армия“. Докато не се появи Георги Илиев-Майкъла, който още с встъпването си в длъжност във футбола, ни се обади и директно ни каза: „Искали сте залата, айде идвайте и си я взимайте.“ Така се започна. След това направихме тристранен договор между нас, баскетболната централа и футболния клуб. Не се отказваме обаче от строежа и на другата зала. Там проектът е много интересен.

- Ентусиазъм, любов към баскетбола, червени сърца. Всичко звучи много красиво, но това все пак е ЦСКА, а вие нямате мъжки отбор. Защо?

- Осъзнаваме, че рано или късно ще ни притиснат и ще направим и мъжки състав. Именно защото сме ЦСКА не можем да си позволим да бъдем посредствени. Простираме се според възможностите си. Моите разбирания за играта са различни от тези на президентите, които идват, наливат се една камара пари, потъпкват всякакви традиции и ценности и след две-три години изчезват, а след тях остава потоп. Пирамидата не се строи откъм върха, първо трябва да се положат здрави основи. Аз съм търпелив и нямам нищо против да инвестираме всичко, което имаме в името на децата. Докато започнем да произвеждаме собствени кадри, с които да захранваме представителния отбор. Волейболът в ЦСКА е пример. Може да са в колапс, но отдолу треньорите работят здраво, вадят таланти за мъжкия и женския отбор, продават свои състезатели в чужбина и така се издържат.

- Всяко дете ли може да се запише да играе баскетбол в ЦСКА?

- Абсолютно всяко. Ние не връщаме никого. В момента разполагаме с два отбора – до 8 години и до 10 години. От следващия сезон ще имаме и 12-годишни. Треньор е Христо Ценов, може би ще се наложи да вземем още един специалист от догодина. Селекционер е Георги Панов. Останалите в клуба сме аз и Сашо Чакмаков. Други няма, но сме напълно достатъчно. По цял ден сме в залата, лудницата е пълна, но пък ни е много сладко.

вестник "Преса", Влади Лазарова

« Обратно в интервютата
Дата Отбори Резултат
29.112021 Рилски спортист (19) ЦСКА (19) 6681
28.112021 ЦСКА (12) Септември (12) 4912
28.112021 Балкан (19) ЦСКА (19) 8471
26.112021 Балкан 2 ЦСКА 10691
21.112021 ЦСКА Славия 8260
20.112021 Славия (14) ЦСКА (14) 4763
Фен зона
За нашите фенове
Wallpapers
Форум
ЦСКА се завръща
ЦСКА се завръща

Баскетболен клуб ЦСКА набира момчета, родени до 2004 г. включително, и по-малки за сформиране и попълване на отборите си. Селекцията продължава, като се търсят най-вече деца при 8-годишните (2005-06).

Връзка с клуба »
Естествено вкусно!
Естествено вкусно!

Най-големият производеител на птиче месо в България

Спиди
Спиди
Гр. София, Борисова градина, стадион Българска армия. Баскетболна зала "Румен Пейчев". тел. 09 8885 8884 - Христо Ценов
Тренировки събота и неделя.