МедияНовиниИнтервютаВидеоГалерияПубликации

Роберт Гергов: В ЦСКА вече тренират 80 деца, селектираме момчета до 14 и 16 години

През изминалия сезон баскетболният ЦСКА бе възроден, а новото ръководство с президент Роберт Гергов възстанови залата на стадион „Българска армия”, която получи името на легендата на „червените” Румен Пейчев. Клубът започна работа от основата и работи с 8-, 10- и 12-годишни, а от следващия сезон ще има и отбори за момчета (14) и кадети (16) години. BGbasket.com се обърна към Роберт Гергов за равносметката му за сезона и целите и задачите за новия:

- Каква е равносметката Ви за сезон 2012/2013. Постигнахте ли целите, с които започнахте?
- Целите ни бяха реалистични и ги изпълнихме. За първия сезон беше важно да възстановим залата, което направихме. Да възстановим детската школа. И това направихме. Вече имаме отбори от 8-, 10- и 12-годишни. Започнахме от най-малките, като това лято селектираме отбори до 14 и 16 години. До момента имаме около 80 деца в школата, а на първи октомври започнахме с едно дете, така че в това отношение вървим много добре.

- Доволен ли сте от работата на Христо Ценов с най-малките и ще има ли нови треньори с разрастването на школата?
- До момента имахме само един треньор – Христо Ценов, а сега назначаваме Йордан Колев, който ще бъде треньор на кадетите. И двамата са треньори от една школа - работят здраво. Очаквам от Данчо Колев да внесе опит и рутина. Разчитаме много на него. Той ще отговаря за големите деца – кадети и старша възраст, тъй като догодина кадетите, които имаме, ще преминат в горната група. Имаме отбор, но селекцията ни още е отворена и търсим деца за следващия сезон.

- Как набирате кадри за школата си, работите ли с училища, от които да привличате деца?
- Имаме селекционер, който се занимава с подбор на децата – Жоро Панов, синът на големия ни баскетболист от миналото Георги Панов. Той поддържа контакт с училища и в момента имаме реална възможност да открием секции в осем-десет училища, които ще подпомагат школата и най-добрите деца ще тренират в залата на „Българска армия”. 14- и 16-годишните няма как да бъдат начинаещи, така че в момента селектираме играчи от други отбори. До 12 години имаме отбори, но сме отворени за попълнения и в тях. Както казах, най-добрите от всички възрасти ще тренират в зала „Румен Пейчев”, а другите – в училищата.

- Има ли още нещо, което да подобрите по зала „Румен Пейчев”, която бе възстановена през изминалия сезон?
- Ремонтирахме залата със съдействието на БФБ. Всички ремонтни дейности си ги извършихме ние, но федерацията ни помогна с информационни табла, подът също е неин. Радвам се, че работим толкова добре с тях и не си представям съществуването на един клуб, който не е в добри отношения с федерацията. Можем да ги потърсим за всичко при нужда. За момента имаме всичко необходимо. Трудно е да направиш нещо, да го ремонтираш, но още по-трудно е да го опазваш, така че постоянно има работа по поддръжката на залата.”

- Говорейки за зали, на какъв етап е реконструкцията на голямата зала, която планирате?
- Имаме договор с Министерството на спорта за зала на 4-ти километър. Тя обаче е в много тежко състояние и ремонтът няма да е толкова бърз и лесен, колкото на „Румен Пейчев”. Там ще си бъде живо строителство и ще ни отнеме повече от година. Вече имаме архитектурния проект и това лято започваме. Там не бързаме толкова, това е голям разход.

- Възстановявате школата за подрастващи в мъжко направление, имате ли планове за женското?
- Към момента нямаме идеи за женска част, а ние и сега сме изпълнили залата. Догодина само тези, които тренират в залата на „Армията”, ще са над 100. Ще имаме пет отбора, като при 10-12 годишните имаме по 30 деца във възраст, така че физически нямаме място за женска част.

- Кога се очаква ЦСКА да се завърне в българското първенство с мъжки отбор?
- Нашата концепция е да създадем първо материалната база и детската школа и след това да мислим за мъжки отбор. Ресурсът, който имаме, смятам, че е по-добре да го инвестираме в база, вместо да ги хвърлим за един мъжки отбор, без да имаме основата. Не виждам логика в това.

- Зала „Румен Пейчев” бе изпълнена с живот от деня на откриването й. Какви са впечатленията Ви от първенствата, които се играха там?
- Гледах първенствата и много се радвам на децата. Има доста напреднали деца, гледах финала на старшата възраст и съм впечатлен и от отборите, които играха, и от определени момчета. Приятно е да се гледат и в залата да има живот.

- Може ли тежката ситуация във футболния ЦСКА да се отрази и на баскетболния клуб?
- Ситуацията е много неприятна. Единствено би се отразило, че целият комплекс е отдаден на футболния клуб ЦСКА, който не знам дали ще съществува. Ние сме там на базата на тристранен договор между нас, футболния клуб и БФБ. Това е единственото, с което по някакъв начин сме свързани с футболния клуб, иначе финансово и мениджърски нямаме нищо общо. Финансова криза при нас няма, ние не се изхвърляме, действаме спрямо бюджета си.

- Започнахте да организирате ЦСКА 3х3 турнири. Възнамерявате ли да продължите този проект?
- Направихме залата, за да има живот в нея. 3х3 е ново нещо, което върви много нагоре. Във ФИБА и в световен мащаб относно този спорт работи Коста Илиев. Както и да го погледнем, е хубаво, затова предоставихме залата и станаха турнири. Най-добрите отидоха на турнир в Букурещ. Ще продължаваме с това нещо и се надяваме да се развие. За следващата година даже имаме идея да направим аматьорска лига 5х5 в нашата зала, за да може и във вечерните часове залата да е пълна, затова сме я направили. Филип Илиев ще продължи да отговаря за тези любителски лиги и за присъствието ни в интернет.

- Какви цели си поставяте за новия сезон и какво пожелавате на ЦСКА?
- Да направим втори сезон това, което направихме през първия – започнахме от нула, а вече имаме зала и 80 деца. Втория се надявам да имаме две зали и над 100 деца. Плановете ни до една година не са свързани с мъжки отбор, но като направим новата зала ще помислим за това. От финансова гледна точка сме спокойни, не се изхвърляме, имаме бюджет за това, което сме си планирали и всичко върви както трябва. Може би няма да е следващия сезон, но до една година ще направим и мъжки отбор. Не е логично да направим мъжки отбор на „глинени крака”. Нека има зали, нека има деца до старша възраст и тогава да мислим за мъже. Без пирамида няма как да стане и за това има много примери, които са отрицателни, така че действаме стъпка по стъпка.

Източник: bgbasket.com

« Обратно в интервютата
Дата Отбори Резултат
09.102023 Фаб Фйв ЦСКА II 8682
07.102023 ЦСКА Ямбол 8062
05.102023 ЦСКА II Спортист Своге 9187
05.072023 Черно море Тича U14 ЦСКА U14 6778
04.072023 Миньор 2015 Перник U14 ЦСКА U14 9863
03.072023 ЦСКА U14 Доростол U14 7958
Фен зона
За нашите фенове
Wallpapers
Форум
ЦСКА се завръща
ЦСКА се завръща

Баскетболен клуб ЦСКА набира момчета, родени до 2004 г. включително, и по-малки за сформиране и попълване на отборите си. Селекцията продължава, като се търсят най-вече деца при 8-годишните (2005-06).

Връзка с клуба »
Баскетболна зала ЦСКА София, бул. „проф. Цветан Лазаров“ 14 местността Къро, София