МедияНовиниИнтервютаВидеоГалерияПубликации

Президентът на БК ЦСКА Роберт Гергов пред '7 дни спорт'

Президентът ЦСКА Роберт Гергов се включи в дискусията на "7 дни спорт" за кризата в баскетбола. Преди 4 години бившият национал и Александър Чакмаков събраха екип, с който започнаха възраждането на "червените". Сега школата работи на пълни обороти и вече дава кадри за националните отбори при подрастващите. Скоро трябва да е готова и новата зала на ЦСКА на 4-ти км. Гергов говори за плановете на клуба за мъжки отбор и проблемите в баскетбола.

- Как видяхте представянето на националния отбор в европейските квалификации?
- Представянето беше по-добро в сравнение с последните години. Момчетата играха, показаха желание и по-модерен баскетбол. За съжаление, това са ни възможностите. Толкова могат и го показаха.
- В началото на годината имаше дебат дали треньорът трябва да е българин или чужденец. От позицията на времето правилен ли е ходът с Любо Минчев?
- Абсолютно! Изборът беше правилен, но закъснял. Любо Минчев трябваше да бъде назначен още преди 4 години и всичко щеше да изглежда по друг начин. В тази тежка група сега, който и голям треньор да беше дошъл, нямаше да се класираме. Но в минали квалификации бяхме със съвсем равностойни отбори, които можехме да победим. Трябва да се сключи дългосрочен договор с Минчев.
- Какво трябва да е отношението към баскетболистите, които отказват да играят за националния отбор?
- Българска работа. Това не е проблем само в баскетбола. Който не иска да играе, да бъде наказан. Щом нямат стимул да играят, трябва да бъдат мотивирани по друг начин, ако трябва, и силово.
- Какво означават за българския баскетбол 10 години без европейско първенство, колкото ще станат през 2021 г.?
- Какво да означава - лошо е. Грешка на федерацията беше, че миналата година националният отбор изобщо не се събра. Ние национален отбор нямаме, искаме да играем на европейско. Ами те играчите не са се срещнали. Браво на Любо Минчев, че успя да им вдъхне вяра.
- Другата коментирана тема около националния отбор беше по-ранното заминаване на Александър Везенков, който започна подготовка с Барселона преди края на квалификациите. Вашето мнение?
- Не знам каква е причината. Разбира се, че не е добре, но може би трябва да го разберем. Не знам дали е негово решение, или от Барселона са били много настоятелни. Но ето - той дойде и игра. Не може да се отрече, че се вложи и помогна във всички мачове. Освен това и без него отборът се справи добре. Срещу Косово показвахме характер.
- Защо баскетболът ни спря да произвежда качествени играчи?
- За съжаление е така. В последните 4 години се занимавам само с детски баскетбол, защото в ЦСКА стартирахме от нулата. Проблемът е, че треньорите в детските школи играят за победа
Важно им е на 10, 12 или 14 години да побеждават. Зависят от такси, родителите гледат и треньорите искат да се докажат. Децата не се тренират така, че да се изграждат като състезатели. Тренират се така, че да побеждават. Треньорите губят време в отборни тактически тренировки в детска възраст.
- Да, и Росен Барчовски каза, че родителите са станали работодатели на треньорите.
- Точно. Нашият клуб е добре финансиран и ние имаме точно обратната концепция. За нас е важно да изграждаме играчи. Така работим и нашето търпение вече се възнаграждава. Не във всеки клуб треньорите имат тази свобода, а и нямат личната мотивация да изграждат играчи. Промяната трябва да тръгне от федерацията. Да се поощряват клубове и треньори, които изграждат играчи. Сега има основни правила в детския баскетбол, които не се спазват. Много треньори използват хитрини, които са недопустими. В малка възраст са забранени зонова защита, подпомагане, заслони - неща, които улесняват нападението. Това е направено с цел децата да свикват да се играят сами, а не да разчитат на някой друг. Как ще се научи най-високият играч на 12 години да се раздава в защита и да си пази човека, когато треньорът го е забил под коша и другите на 12 години не могат да победят със стрелба отвън. Това е хитрост, която използват 90% от треньорите. Така лишават едно дете от бъдеще. Тези неща трябва да се следят от федерацията.
- Говори се за въвеждане на единна методика за работа по клубовете...
- Всичко е оставено на добрата воля на треньорите. Няма някой отгоре, който да им стъпи на врата, а точно това трябва да се случи.
- Не бяха ли загубени много години в наливане на пари в мъжки отбори, пълни с чужденци, вместо да се помогне на школите?
- Така е. Това е проблем не само в България и не само в баскетбола. Аз лично това не го разбирам и затова нашият клуб работи по друг начин. Имаме възможност да направим мъжки отбор, но не виждам смисъл да се прескачат стъпки в развитието на един клуб. Инвестирахме в ремонт на една зала, сега строим втора. Докато не направим базата както трябва и школата ни не започне да произвежда достатъчно качествени играчи, няма смисъл от мъжки отбор.
- В същото време чужденците в НБЛ бяха увеличени от 4 на 5 за отбор. Правилно ли е това?
- За мен е странно. Петима са много. Пак е надделяло лобито на тези, при които парата отива в свирката.
Трябва да има баланс между мъжкия отбор и школата
Ясно е, че колкото повече чужденци има, толкова по-класен става отборът. Когато мъжкият отбор е по-силен, това е реклама повече деца да се запишат да тренират. Но, от друга страна, записват се, тренират и после в мъжкия отбор не се взима младо българско момче, а някой американец. Това е лошо.
- Колко голям проблем е черното тото за българския баскетбол?
- Чувам само приказки. Сега за първи път ще играем в "А" група и сигурно ще се сблъскаме с това. Това е адски неприятно. В нашата зала на детски мач имаше представители на букмейкърски компании. Единият беше някакъв украинец. Хванах го за врата и го изгоних от залата. Когато споделих, че това нещо трябва да се забрани, ми казаха: "Ами те имат право." Как ще имат право?! На детски мач стои и предава. Даже разбрах кой е сайтът, влязох и наистина видях, че може да се залага на ЦСКА на деца до 14 години. Кой залага, не знам, но това трябва да се спре. Страхувам се, че това се подкрепя от по-високо място. Нямам обяснение как такива хора не може да се хванат. Това е като продажбата на наркотици около училищата. Всеки знае кой продава дрога, а не могат да ги хванат.
- Колко ще струва новата зала на ЦСКА, която строите, и кога ще е готова
- Доста над милион ще излезе цялата работа. За следващия сезон трябва да бъде готова.
- Това ли чакате, за да направите отбор за НБЛ?
- Да, комбинирано с развитието на школата. Там сме много напред. Имаме 5-6 перспективни момчета при 18-годишните и има върху какво да стъпим, за да направим мъжки отбор. Защото не си представям да влезем в НБЛ и да купим 12 нови играчи. Смятам, че можем да привлечем двама-трима по-опитни и да играем с момчетата, които ние сме изградили. Този милион за залата можехме да го похарчим за мъжки отбор и да сме тройката на първенството. Голямо чудо. И какво ще остане след това? Нищо. Не мислим само за ЦСКА, а за целия баскетбол.
- Какво се случва със залата на "Българска армия"? Имахте проблеми с ръководството на футболния отбор.
- По-скоро беше недоразумение. Вдигна се малко повече шум. Засега всичко е наред, нямаме проблеми и ще играем там. Те имат дългосрочен план да строят нов стадион. Там сме и нямаме проблеми.

« Обратно в интервютата
Дата Отбори Резултат
09.102023 Фаб Фйв ЦСКА II 8682
07.102023 ЦСКА Ямбол 8062
05.102023 ЦСКА II Спортист Своге 9187
05.072023 Черно море Тича U14 ЦСКА U14 6778
04.072023 Миньор 2015 Перник U14 ЦСКА U14 9863
03.072023 ЦСКА U14 Доростол U14 7958
Фен зона
За нашите фенове
Wallpapers
Форум
ЦСКА се завръща
ЦСКА се завръща

Баскетболен клуб ЦСКА набира момчета, родени до 2004 г. включително, и по-малки за сформиране и попълване на отборите си. Селекцията продължава, като се търсят най-вече деца при 8-годишните (2005-06).

Връзка с клуба »
Баскетболна зала ЦСКА София, бул. „проф. Цветан Лазаров“ 14 местността Къро, София