МедияНовиниИнтервютаВидеоГалерияПубликации

Интервю с Никола Грудов - първото дете, записало се в школата на ЦСКА

Преди малко повече от една година, на втори октомври 2012 се проведе първата тренировка на възродения баскетболен клуб на ЦСКА. Тогава все още нямахме собствен дом, занятията се провеждаха в залата на стадион „Академик“ на 4-ти км, единственият треньор в школата беше Христо Ценов и най-важното – все още нямаше нито едно дете, което да играе баскетбол за червения отбор. На първата обявена тренировка това нямаше как да остане така и за наше щастие дойде едно дете. Това беше Никола Грудов. Днес, година по-късно, когато клуба вече от над половин година е в своя истински дом в Борисовата градина и в различните възрасти тренират повече сто деца, искаме да му благодарим и да ви представим едно интервю за него и първите дни от възстановяването на баскетбола в ЦСКА.

Здравей, мога ли да те помоля да се представиш на всички хора, които не те познават.
- Казвам се Никола Грудов и съм на десет години. Живея в София в квартал Гео Милев и уча в 134 СОУ Димчо Дебелянов в 4а клас.

Миналата година ти беше първото дете, което дойде да се запише в школата на ЦСКА. Как реши да дойдеш да тренираш баскетбол в ЦСКА?
- Защото много обичам баскетбола, любимият ми отбор е ЦСКА и в парка един ден видяхме много бележки за клуба. Бяхме с брат ми и той ги видя и ми каза: „Нали искаше да тренираш баскетбол?“ и реших да се запиша в ЦСКА.

Специални поздрави на брат ти, че те е подтикнал да се запишеш да тренираш. Казваш че си цесекар, откога си фен на отбора?
- Винаги съм бил, откакто се помня. Това е любимият ми отбор и любимият ми цвят е червен. Не съм си помислял да харесам друг отбор. И мама и тати са от ЦСКА, само брат ми на футбол е от Левски, но тренира с мен баскетбол в ЦСКА.

Кой те доведе в залата и помниш ли какво си мислеше на първата си тренировка, когато се оказа, че си дошъл само ти?
- Дойдох с тати и се чудих какво ли ще правим, какви ли упражнения ще имаме. Тогава се запознах с треньора Христо Ценов. Той е много добър треньор и не се кара много.

Помниш ли как протече първата ти тренировка?
- Да, сложихме една стълбичка и тренирахме десен-ляв, имахме отначало малко време да пострелям в коша. После правихме други упражнения с топка и така.

Не се ли уплаши, че ще тренираш сам?
- Не. Отидох и на втората тренировка и пак бях само аз, на третата дойдоха още две малки дечица, на следващата дойдоха още и леко-полеко започнахме да се събираме отбора. Сега на тренировка се събираме по двадесет деца.

Първите тренировки през 2012 година се провеждаха в залата на стадион „Академик“. Как се почувства, когато дойде да тренираш тук в зала „Румен Пейчев“ в Борисовата градина?
- Тук е много по-добре, защото е по-уютно. Първият път, когато дойдох в тази зала имахме мач срещу Славия. Даже имахме три мача петък събота и неделя и ми беше много хубаво да викат от публиката за нас. След това започнахме и да тренираме тук.

А ти доведе ли и други твои приятели да тренират в ЦСКА?
- Да, има едно момче от моя клас, което също много обича баскетбола и един друг приятел Иван. Той като дойде и много му хареса и сега идва, когато има възможност и още едно друго дете.

Преди да дойдеш да тренираш в ЦСКА тренирал ли си в друг клуб?
- Не, само играех баскетбол навън с приятели. Тук за пръв път идвам на истински тренировки и много ми харесва. Тати винаги ме кара в залата, после мама ме взима и е много удобно.

Благодаря ти много Никола. Как е чувството да даваш интервюта?
- Хубаво е!

Не се и съмняваме! И всички ние от баскетболен клуб ЦСКА ти пожелаваме в бъдеще да даваш още много интервюта, да пораснеш голям и да побеждаваш в любимата си игра!

« Обратно в интервютата
Дата Отбори Резултат
09.102023 Фаб Фйв ЦСКА II 8682
07.102023 ЦСКА Ямбол 8062
05.102023 ЦСКА II Спортист Своге 9187
05.072023 Черно море Тича U14 ЦСКА U14 6778
04.072023 Миньор 2015 Перник U14 ЦСКА U14 9863
03.072023 ЦСКА U14 Доростол U14 7958
Фен зона
За нашите фенове
Wallpapers
Форум
ЦСКА се завръща
ЦСКА се завръща

Баскетболен клуб ЦСКА набира момчета, родени до 2004 г. включително, и по-малки за сформиране и попълване на отборите си. Селекцията продължава, като се търсят най-вече деца при 8-годишните (2005-06).

Връзка с клуба »
Баскетболна зала ЦСКА София, бул. „проф. Цветан Лазаров“ 14 местността Къро, София