МедияНовиниИнтервютаВидеоГалерияПубликации

Александър Чакмаков: ЦСКА ще има професионален мъжки баскетбол

Председателят на сдружение "ЦСКА Завинаги" - Александър Чакмаков бе специален гост в студиото на Topsport.bg.

Бизнесменът отговори на редица въпроси, свързани с организацията си и "армейския" клуб, като разкри и какъв е прогресът на ремонтните дейности по бъдещата баскетболна зала на "червените" на 4-ти километър.

В края на октомври „ЦСКА Завинаги" започна реалната строителна дейност на терен по проекта за новата зала. На 22.10.2015 г. председателят на БК ЦСКА Роберт Гергов представи пред медиите проекта на за строително-ремонтните дейности. Съоръжението се намира в местността "Къро"на територията на спортния комплекс ЦСКА на 4-ти километър в София.

Новата зала на баскетболния клуб ще бъде построена на мястото на бившата покрита гребна база на ЦСКА, която не функционира от близо 20 години.

Г-н Чакмаков, имахте ли възможност наскоро да инспектирате ремонтните дейности по бъдещата баскетболна зала на ЦСКА? С какви темпове се развива съоръжението? Работи се на високи обороти.

- Ремонтните дейности се извършват близо до моя офис и аз мога да ходя всеки ден. Екипът, който работи по залата, е почти същият, който направи трите игрища на стадион „Българска армия". Главните действащи лица са архитект Ивайло Мишев, инженер Розен Грънчев, а по-голямата част от дейността се изпълнява от Георги Савов. Това са професионалисти с безспорни качества, с които съм работил години наред. Работи се с много добри темпове, като утре завършваме топло хидроизолацията на покрива на залата. За да добият зрителите представа за мащабността на проекта ще уточня, че става дума за площ от декар и половина. Тя се изчисти, стабилизира, след което се направи една настилка, топлоизолация и в момента полагаме последната хидроизолационна замазка. Успяхме да се справим с времето, а това е едно от най-важните неща.

Базата беше в окаяно състояние, преди началото на ремонта, както можеше да се види и с просто око от публикуваните от сдружението ви снимки.

- Това беше базата на българските гребци в един период, в който спортът беше приоритетна политика на българската държава. Аз съм служил на тази база, така че съм наясно с мащабите, с които се е развивал спортът. Базата е западнала в момента, защото за последните 27 години, по една или друга причина, спортът не беше приоритетен. Поне доскоро не беше. Голяма част от клубовете на ЦСКА останаха без база, без възможност за собствена подготовка, без специалисти по спортна медицина. Късмет е, че тази база все пак я има, дори и в това състояние, като ще направим всичко възможно до една година тя да влезе в употреба и надявам се ще може да се ползва и от мъжкия отбор на ЦСКА.

Изграждането на новото съоръжение ще бъде съобразено с изискванията на ФИБА и БФБ за провеждане на официални мачове и турнири, както на вътрешно, така и от международно ниво?

- Абсолютно ще отговаря на всички изисквания.

Бъдещата зала ще разполага с близо 600 места за зрители ще може да задоволи напълно нуждите за тренировъчен процес на школата на БК ЦСКА, като пространството позволява разполагането на две тренировъчни игрища. Доволен ли сте от начина, по който се развива баскетболният клуб? Работи се с перспектива за бъдещето, изграждат се всички възрастови групи, като се започва от най-малките.

- Да, няма да е голяма зала и правилно - ще има около 500 седящи места. Това просто е лимитирано от съществуващата конструкция. Ще има всички висококачествени съоръжения, които се изискват за едно състезание - светлинни табла, професионален под, съблекални, медицински кабинет, фитнес и т.н. Надявам се някой ден, след 2-3 години, когато ЦСКА се върне в професионалния баскетбол, мачовете на тима да се играят в една голяма зала, по подобие на „Универисада", дай Боже и „Армеец". Сегашната зала ще бъде много удобна, като ще позволи на различните формации на ЦСКА да имат още една опция за подготовка, освен ремонтираната отново от нас баскетболна зала на стадион „Българска армия".
Спортната ни дейност е доста добре развита и баскетболният клуб работи със 17 училища, като това беше направено за 3 години. Имаме окомплектовани отбори в абсолютно всички възрасти и затова съм обнадежден, че ни чакат добри години.

Първите суми по дарителската сметка за залата вече постъпиха, като тон за това дадоха треньорите от школата на БК ЦСКА. Всеки ли може да направи дарение чрез „ЦСКА Завинаги"?

- Да, има движение по този въпрос. Вчера направих справка и видях, че се действа усилено. Много хора не дадоха пари, когато ставаше дума за футбола, защото принципно не искаха да имат нищо общо с футбола в ЦСКА. Очаквам сега обаче сериозна сума да влезе от дарителската компания. Има и организации, които даряват труд или материали, а не пари, но и тяхната подкрепа е безценна. Кампанията ни е в самото начало, а ние вече сме отворили една доста сериозна работа.

Забелязва ли се известно повишаване на интереса към баскетбола в България напоследък? Ясно е, че популяризацията на един спорт се постига основно чрез записаните успехи. След какъв период от време ще бъде нормално да очакваме голям успех от страна на баскетбола ни, при правилна, насочена работа и възходящо развитие на самия спорт и на вложенията в него?

- Ако в основата на пирамидата са масовият спорт и детските школи и училищата, то на върха й стоят високото спортно майсторство и професионалните отбори. В последните 12 години се получи надбягване с един кон, общо-взето. Безспорна, абсолютно заслужена доминация на Лукойл Академик, като това бе най-добре финансираният ни и обезпечен отбор, успяващ да привлече най-качествените състезатели от страната и от чужбина, но без силни ЦСКА и Левски, тимове от Варна, Русе, Видин, Разград, Шумен, Димитровград и Плевен, няма как да има конкуренция и качество. Затова професионалната лига трябва да работи за добри средства, които да се генерират от реклама, за добри телевизионни права, с търсене на допълнителни спонсори, за да могат отборите да изравняват по някакъв начин съставите, бюджетите и позициите си.
Баскетболът е доста далеч по пари от футбола, като в този случай говорим за бюджети, от порядъка на 500 000 лева до 1 милион на година. Ако може да се намерят 8-10 отбора в страната с такива бюджети, което на регионален принцип би следвало да е възможно, тогава ще се повиши интересът към спорта. Федерацията по баскетбол трябва да направи програма за развитието на баскетбола и да се концентрира върху аматьорски спорт, ученически, студентски и националните отбори и да разчита на финансова подкрепа от страна и на държавата, защото в колективните спортове, заедно с волейбола и след футбола, са двата най-атрактивни спорта. В картата на баскетбола ни, София напълно изчезна, без значение и въпреки всичките успехи на столицата в този спорт. Всички знаем коя е Ваня Войнова, Румен Пейчев, Голумеев и как стигахме до мачове с Реал (Мадрид). В София имаше 6-7 напълно равностойни клуба, сред които ЦСКА, Левски, Славия, Академик, Локомотив, Септември, а сега тези отбори ги няма. Левски се събуди с една фойерверка, на базата на един изключителен, амбициозен и леко луд на тема баскетбол Тити Папазов, който успя по някакъв начин да мобилизира пари. Останалите клубове ни няма. Не си представям баскетбол без София. Много по-лесно е предприятията и фирмите от дадена област да подпомагат един спорт. Аз съм оптимист, но трябва да има национална политика и стратегия от федерацията и държавата.

Защо и други заможни български бизнесмени не последват примера Ви по места, по общини и райони, за да може да се съвземе като цяло спортът ни?

- За мен парите никога не са били самоцел и аз съм решил, че една част от тях, които съм изкарал, съм длъжен да ги върна обратно в обществото. Спортът далеч не е единственото нещо, което правя. Участвам и в много други проекти. Има богати хора, които могат да влагат средства в спорта, но те са някак по-свити, не обичат прожекторите, има завист към тези хора, недоверие. Ние затова направихме сдружението в обществена полза. Никой не може да печели нито от „ЦСКА Завинаги" във футбола, нито в баскетбола. Един от начините да се повярва, е да бъде в обществена полза. Българинът иска да печели от всичко, а има дейности, от които не може да се печели. Затова и ние работим в обществена полза.
България имаше и ще има успехи. На Олимпиадата в Сеул бяхме на четвърто място по медали, при положение, че бяхме адски ощетени и ни взеха целия набор медал в щангите, а в един момент имахме повече медали от страни като Белгия и Холандия, взети заедно. С правилна и насочена, целеустремена работа, добрите времена и успехите на спорта ни ще се върнат отново, вярвам в това.

След колко време, приблизително, очаквате ЦСКА да има конкурентноспособен баскетболен отбор, който да се бори за титлата при мъжете?

- Ще ви отговоря така - залата, при оптимистичен вариант, трябва да е готова септември 2016-а година, когато старшата възраст на клуба ще бъдат подсилени изцяло с български играчи. Гръбнакът на този отбор ще се състезава в така наречената „А1 Лига", ще се обиграва една или две години и на третата ще влезем в Националната баскетболна лига. В момента започнахме да работим за спонсори и за хора, които ще помагат за първия отбор на ЦСКА. Умишлено не акцентираме върху първия отбор, защото за да се стигне до него, трябва да бъде преминат един дълъг път.

« Обратно в интервютата
Дата Отбори Резултат
09.102023 Фаб Фйв ЦСКА II 8682
07.102023 ЦСКА Ямбол 8062
05.102023 ЦСКА II Спортист Своге 9187
05.072023 Черно море Тича U14 ЦСКА U14 6778
04.072023 Миньор 2015 Перник U14 ЦСКА U14 9863
03.072023 ЦСКА U14 Доростол U14 7958
Фен зона
За нашите фенове
Wallpapers
Форум
ЦСКА се завръща
ЦСКА се завръща

Баскетболен клуб ЦСКА набира момчета, родени до 2004 г. включително, и по-малки за сформиране и попълване на отборите си. Селекцията продължава, като се търсят най-вече деца при 8-годишните (2005-06).

Връзка с клуба »
Баскетболна зала ЦСКА София, бул. „проф. Цветан Лазаров“ 14 местността Къро, София