МедияНовиниИнтервютаВидеоГалерияПубликации

Теди Буков пред BGbasket.com

ЦСКА U15 приключи участието си в Европейската младежка баскетболна лига (ЕМБЛ) през този сезон. След двата турнира в Орадя (Румъния) и Истанбул (Турция) „червените“ завършиха на седмото място в група C на централно-европейската зона с общ баланс 2-6. Пред BGbasket.com старши треньорът на отбора Теди Буков разкри доволен ли е от представянето на неговите играчи и сподели какви са впечатленията му от надпреварата.

- Каква е оценката ти за представянето на отбора в турнира?

- Представихме се достойно. Записахме две победи, но потенциалът ни беше за поне още две или три. Селекцията ни на този набор е доста добра, така че физически не отстъпвахме, като изключим отбора на Ратгебер и донякъде отбора на Влоцлавек. Приятно изненадан бях от техническите ни умения. Фундаменталните ни умения с топка мисля, че превъзхожда повечето отбори. За съжаление на втория турнир отсъстваше Александър Александров, който е много важен за нас.

- Доколко полезно е участието на ЦСКА в подобен турнир?

- Участието ни безспорно е супер опит за децата, треньорите и цялата ни организация. Тези деца в България са долният набор на възрастта, но изиграха като отбор осем мача на международно ниво. Това поддържа мотивацията им, дава им безценен опит и възможност да се забавляват и да бъдат заедно. Този турнир ни дава възможност да развиваме философията на клуба, която е да възпитаваме всяко дете и да му даваме шанс да се развива като спортист и като личност.

- Виждаш ли израстване в играчите?

- Както казах, не тренираме непрекъснато в този състав, защото 2003 година са върхов набор. В ЦСКА имаме 21 деца U16. Тези мачове имаха за цел да затвърдят и усъвършенстват наученото по време на тренировките. Най-важното е, че от мач на мач изглеждахме по-добре. Последният във всеки от двата турнира ни беше най-добър. На първия турнир имахме възможност да гледаме видео и да коментираме грешки. Статистиката също помага за крайната самооценка на играчите, ако бъде преведена добре на децата.

- Какво е нивото на останалите отбори?

- Имаше голям контраст в нивото на другите отбори. Беше страхотно да се сблъскаме и като играчи, и като треньори с различни стилове и философии. Видяхме и двете реалности. В Ратгебер са уникално селектирани, с играчи по 200 и 208 см. Орадя е без уникална селекция, но са уникално обучени в защита. Форсираха над 30 грешки във всеки свой мач. Влоцлавек от своя страна стреля страхотно от далечно разстояние. Турнирът бе спечелен от отбора с най-добра защита. Това би трябвало да бъде най-големият урок за нашите играчи. Като изключим полския отбор, никой не си позволяваше да играе зонова защита. В Орадя с техния сръбски щаб играеха безкомпромисна, пресираща лична защита - добър урок за всички нас. Нашият основен недостатък видимо беше дисциплината в защита и готовността да търсим контакт. В нападение лошите решения ни костваха доста лесни точки. Ако искаме да се развиваме, трябва да приемаме и успехите, и неуспехите като предизвикателство и всеки ден да търсим начин да бъдем по-твърди като личности и спортисти.

- Какви са впечатленията ти за организацията на турнира?

- Организацията на турнирите от ЕМБЛ е страхотна. За съжаление този път домакините имаха известни затруднения, но мисля, че това е част от пътя да достигнем тази твърдост, за която говорим. Като заключение бих искал да благодаря на момчетата и на Христо Саркизов, който се включи страхотно с отбора, и да им пожелая кураж да постигат целите си. Нито нямаме ресурсите на другите държави, нито селекцията, но сме длъжни да се появяваме на всяка тренировка и всеки мач готови за битка. Това единственият шанс на младите ни таланти да сбъдват мечтите си. Нямаме нужда от хитрини, а от здрава работа. Добрите примери са навсякъде, просто трябва да се учим от тях.

« Обратно в интервютата
Дата Отбори Резултат
27.062022 Черно море Тича (14) ЦСКА (14) 5464
26.062022 Делфин Бургас (14) ЦСКА (14) 5684
12.062022 ЦСКА Шумен 2 7962
11.062022 ЦСКА Чавдар Троян 10473
11.062022 ЦСКА (13) Делфин Бургас (13) 9486
10.062022 ЦСКА Бавни и яростни 10171
Фен зона
За нашите фенове
Wallpapers
Форум
ЦСКА се завръща
ЦСКА се завръща

Баскетболен клуб ЦСКА набира момчета, родени до 2004 г. включително, и по-малки за сформиране и попълване на отборите си. Селекцията продължава, като се търсят най-вече деца при 8-годишните (2005-06).

Връзка с клуба »
Естествено вкусно!
Естествено вкусно!

Най-големият производеител на птиче месо в България

Спиди
Спиди
Гр. София, Борисова градина, стадион Българска армия. Баскетболна зала "Румен Пейчев". тел. 09 8885 8884 - Христо Ценов
Тренировки събота и неделя.