МедияНовиниИнтервютаВидеоГалерияПубликации

Теди Буков пред BGbasket.com

ЦСКА U15 приключи участието си в Европейската младежка баскетболна лига (ЕМБЛ) през този сезон. След двата турнира в Орадя (Румъния) и Истанбул (Турция) „червените“ завършиха на седмото място в група C на централно-европейската зона с общ баланс 2-6. Пред BGbasket.com старши треньорът на отбора Теди Буков разкри доволен ли е от представянето на неговите играчи и сподели какви са впечатленията му от надпреварата.

- Каква е оценката ти за представянето на отбора в турнира?

- Представихме се достойно. Записахме две победи, но потенциалът ни беше за поне още две или три. Селекцията ни на този набор е доста добра, така че физически не отстъпвахме, като изключим отбора на Ратгебер и донякъде отбора на Влоцлавек. Приятно изненадан бях от техническите ни умения. Фундаменталните ни умения с топка мисля, че превъзхожда повечето отбори. За съжаление на втория турнир отсъстваше Александър Александров, който е много важен за нас.

- Доколко полезно е участието на ЦСКА в подобен турнир?

- Участието ни безспорно е супер опит за децата, треньорите и цялата ни организация. Тези деца в България са долният набор на възрастта, но изиграха като отбор осем мача на международно ниво. Това поддържа мотивацията им, дава им безценен опит и възможност да се забавляват и да бъдат заедно. Този турнир ни дава възможност да развиваме философията на клуба, която е да възпитаваме всяко дете и да му даваме шанс да се развива като спортист и като личност.

- Виждаш ли израстване в играчите?

- Както казах, не тренираме непрекъснато в този състав, защото 2003 година са върхов набор. В ЦСКА имаме 21 деца U16. Тези мачове имаха за цел да затвърдят и усъвършенстват наученото по време на тренировките. Най-важното е, че от мач на мач изглеждахме по-добре. Последният във всеки от двата турнира ни беше най-добър. На първия турнир имахме възможност да гледаме видео и да коментираме грешки. Статистиката също помага за крайната самооценка на играчите, ако бъде преведена добре на децата.

- Какво е нивото на останалите отбори?

- Имаше голям контраст в нивото на другите отбори. Беше страхотно да се сблъскаме и като играчи, и като треньори с различни стилове и философии. Видяхме и двете реалности. В Ратгебер са уникално селектирани, с играчи по 200 и 208 см. Орадя е без уникална селекция, но са уникално обучени в защита. Форсираха над 30 грешки във всеки свой мач. Влоцлавек от своя страна стреля страхотно от далечно разстояние. Турнирът бе спечелен от отбора с най-добра защита. Това би трябвало да бъде най-големият урок за нашите играчи. Като изключим полския отбор, никой не си позволяваше да играе зонова защита. В Орадя с техния сръбски щаб играеха безкомпромисна, пресираща лична защита - добър урок за всички нас. Нашият основен недостатък видимо беше дисциплината в защита и готовността да търсим контакт. В нападение лошите решения ни костваха доста лесни точки. Ако искаме да се развиваме, трябва да приемаме и успехите, и неуспехите като предизвикателство и всеки ден да търсим начин да бъдем по-твърди като личности и спортисти.

- Какви са впечатленията ти за организацията на турнира?

- Организацията на турнирите от ЕМБЛ е страхотна. За съжаление този път домакините имаха известни затруднения, но мисля, че това е част от пътя да достигнем тази твърдост, за която говорим. Като заключение бих искал да благодаря на момчетата и на Христо Саркизов, който се включи страхотно с отбора, и да им пожелая кураж да постигат целите си. Нито нямаме ресурсите на другите държави, нито селекцията, но сме длъжни да се появяваме на всяка тренировка и всеки мач готови за битка. Това единственият шанс на младите ни таланти да сбъдват мечтите си. Нямаме нужда от хитрини, а от здрава работа. Добрите примери са навсякъде, просто трябва да се учим от тях.

« Обратно в интервютата
Дата Отбори Резултат
09.102023 Фаб Фйв ЦСКА II 8682
07.102023 ЦСКА Ямбол 8062
05.102023 ЦСКА II Спортист Своге 9187
05.072023 Черно море Тича U14 ЦСКА U14 6778
04.072023 Миньор 2015 Перник U14 ЦСКА U14 9863
03.072023 ЦСКА U14 Доростол U14 7958
Фен зона
За нашите фенове
Wallpapers
Форум
ЦСКА се завръща
ЦСКА се завръща

Баскетболен клуб ЦСКА набира момчета, родени до 2004 г. включително, и по-малки за сформиране и попълване на отборите си. Селекцията продължава, като се търсят най-вече деца при 8-годишните (2005-06).

Връзка с клуба »
Баскетболна зала ЦСКА София, бул. „проф. Цветан Лазаров“ 14 местността Къро, София